Transport og infrastruktur tiltrækker dygtige medarbejdere

Lejemarkedet for kontorejendomme  2019

Transport og infrastruktur tiltrækker dygtige medarbejdere

Placering i forhold til infrastruktur og gode transportmuligheder er nogle af de vigtigste faktorer, når virksomhederne skal finde en ny lokation eller etablere sig. Det er en klar fordel ift. at tiltrække dygtige medarbejdere, at lokationen gør det muligt at transportere sig nemt og hurtigt til og fra medarbejderens bopæl. Lejemål afvises ofte af potentielle lejere, hvis adgangen til offentlig transport er over 1.000 m.  På trods af de nylige forbedringer af infrastrukturen er parkering også et vigtigt krav for mange lejere i det centrale København.  

Efterspørgsel af kontor til leje

Alt fra store hovedkvarterer over klassiske kontorlokaler til små og mellemstore virksomheder, kontorhoteller og samarbejdsområder er attraktive for virksomheder, og efterspørgslen efter alle typer kontorlokaler er vokset i takt med det økonomiske opsving og det øgede antal job i de seneste par år.  

Domiciler er det foretrukne valg for større virksomheder, der ønsker at udnytte synergieffekten ved at have mange afdelinger i samme bygning og tilbyde medarbejdere avancerede faciliteter – udover at vise virksomhedens status og værdier.

Det har tidligere været forbeholdt private virksomheder at bygge nye domiciler, men udviklingen har også fået offentlige institutioner til at opføre domicillignende bygninger, såsom Danmarks Bygningsstyrelse, Energistyrelsen og Vejdirektoratets OPP-projekt på Kalvebod Brygge.  

For små og mellemstore virksomheder er velindrettede og centralt beliggende ejendomme i fokus, hvad enten det er i København, Aarhus, Odense eller sekundære områder som Køge, Trekantområdet og Nordsjælland.

Lejeniveauet for kontorejendomme   

Lejeniveauet i Københavner for nuværende i niveauet 2.100 kr. pr. m2 p.a. for primære kontorlokaler. Det er vores forventning, at niveauet forsætter i 2020 uden de store stigninger. Heller ikke i Aarhus eller Aalborg forventes stigende lejeniveauer, hvor niveauet er hhv.1.450 og1.000 kr. pr. m2.Odense har ide seneste to år oplevet lejestigningerogniveauet er omkring1.250 kr. pr. m2 for primære lokaler. 

Stigende efterspørgsel efter kontor til leje

Den stigende efterspørgsel efter kontorejendomme kan ses, når man ser på de mange ejendomme, der i øjeblikket er under opførelse. Således planlægger Solstra at bygge 130.000 kvadratmeter kontorareal, og spekulativt byggeri ses også under opførsel på grund af den øgede efterspørgsel på markedet. Danica Pension bygger i øjeblikket 142.000 kvadratmeter kontorareal på Posthus Grunden, og i Carlsberg Byen er der over 100.000 kvadratmeter moderne kontorfaciliteter, der skal lejes ud i løbet af de næste par år.  

"Samarbejdsområder” og kontorhoteller støtter væksten af små virksomheder

Problemet her er ofte, at mange eksisterende kontor til leje ikke længere kan overholde standarderne for arbejdstilsynet og bygningsreglementet. Medarbejderne skal også have let adgang til transportmuligheder og tilbydes moderne faciliteter, som også vil bidrage til komfort for virksomhedernes gæster, herunder kunder og eksterne partnere.  

Antallet af små virksomheder og enkeltmandsvirksomheder er steget siden 2015. Mange af disse virksomheder arbejder projektorienteret. 

De har ikke så meget som tidligere behov for et fast kontor –mobilitet og vidensdeling er vigtigere. I tråd med disse tendenser bliver ”samarbejdsområder” og kontorhoteller mere udbredt i Danmark. Tanken med kontorhoteller er, at du samler en lang række faciliteter og tjenester, der er let og tilgængeligt stillet til rådighed, så virksomheder i stedet kan fokusere på vækst og rentabilitet. De forskellige faciliteter er typisk rengøring, internetforbindelse, reception, udskrivningsfaciliteter, wi-fi, kantine og konferencelokaler. 

Udlejede kontorlejemål Se ejendomme >>
Nyhedsbrev - Analyser Tilmeld >>
Newsec Advisory Kontakt os >>