5. november 2018, Newsec Advisory A/S

PropTech, der er en sammentrækning af Property og Technology, er et begreb, der endnu ikke er meget udbredt, men som spås at få betydelig indflydelse på ejendomsmarkedet i fremtiden. Et eksempel på en global virksomhed der allerede har kombineret ny teknologi med ejendomssektoren, er Airbnb, og af danske PropTech-virksomheder kan blandt andre nævnes startups som Brickshare og RentSafe, der henholdsvis er en online platform for crowdfunding af ejendomme og en slags Trustpilot for boliglejere og -ejere. PropTech er med dets nye teknologiløsninger på én gang både lovende og truende for den etablerede ejendomsbranche. Det handler om at gribe mulighederne, inden de griber en.

Den anerkendte Oxford-professor Andrew Baum, definerer PropTech-begrebet således: ”Det refererer generelt til en gruppe startups, der forsøger at målrette mod ethvert segment af ejendomskæden for at ændre og forbedre, hvordan de nuværende markedsaktører (udviklere, købere, sælgere, lejere, investorer og ejendomsmæglere) designer, konstruerer, markedsfører, finder, handler og drive fast ejendom.”
Sagt mere enkelt, er det en samlet betegnelse for startups, der tilbyder teknologisk innovative produkter eller nye forretningsmodeller på ejendomsmarkederne.

PropTech er på den globale agenda, mens Danmark ligger sidst i geleddet

Interessant er det, at PropTech for få år siden ikke var noget man talte om, men i år var det ikke kun sommeren, der var hot – fænomenet var også blevet et så varmt investeringsemne, at man for første gang af-holdte en Mipim PropTech-konference i Paris, hvor 1.500 deltagere fra 47 lande deltog. Interessen for PropTech kommer flere steder fra, inklusive kapitalfonden Stronghold Invest, der blandt andet ejer Newsec-koncernen, men primært fra de store globale spillere, der blandt andet tæller multinationale ejendomsinvestorer som Aberdeen Standard Investments og Patrizia.

Ifølge en ny PwC-undersøgelse er Danmark et af de europæiske lande, der halter bagefter PropTech-udviklingen og dermed risikerer at tabe konkurrenceevne. Undersøgelsen lister top-100 europæiske PropTech startups uden at nævne en eneste dansk, og det betyder, at ejendomsbranchen kan komme til at sakke bagud af den teknologiske dans. Og egentlig er det paradoksalt i forhold til, at Danmark, på andre teknologiske områder, har været langt foran med for eksempel digital tinglysning, og, i manges øjne, var ophavsmanden til realkreditsystemet. På FinTech-området (Financial Technology), som har en naturlig tæt tilknytning til ejendomsbranchen, er vi dermed godt med, men inden for PropTech kæmper flere startups med en konservativ branche og en konkursramt byggesektor.

Stifteren af Brickshare, Junaid Ahmad, har et bud på, hvorfor vi ser et langsommere tempo, når det handler om at implementere ny teknologi i den danske ejendomsbranche. Han vurderer, at den store forskel på ejendoms- og finansbranchen er, at førstnævnte er mere analog, og det gør, ifølge ham, at ejendomsbranchen ligger 5-7 år bagefter bankerne i erkendelsen af, hvordan teknologi kan ændre værdikæder radikalt såsom Uber og Airbnb har gjort. Banker og forsikringsselskaber arbejder på egne startups og corporate venturefinansierede virksomheder, men, ifølge ham, ser vi ikke samme tendens i ejendomsbranchen.

Hvis du spørger en anden PropTech-grundlægger som Nadim Stub, der har søsat RentSafe, så er udfordringen også, at det er dyrt at bygge PropTech i Danmark på grund af en kompliceret lejelov, der giver dyre compliancekrav, og nærmest betyder, at man skal være PropTech og FinTech på samme tid.
Det faktum, at en bygning er tiltænkt en lang levetid, måske 100 år, er samtidig en naturlig årsag til, at ejendomsbranchen nogle gange er forsigtig og tilbageholdende med at implementere nye teknologier og trends – for fejl kan både være dyre og ende med at stå der i mange år.

Danske PropTech startups udvider ejendomsmarkedet og tilfører det ny værdi

På trods af et svært terræn, er det lykkedes de to PropTech-innovatører at skabe efterspurgte løsninger til ejendomsmarkedet.

Idéen til Brickshare bygger på et ønske om at åbne ejendomsmarkedet op for almindelige mennesker ved at gøre det muligt at investere i dele af en ejendom – i princippet på samme måde som man køber en del af en virksomhed ved at købe aktier. Konceptet er, at man med beløb ned til 10.000 kroner kan investere i en given bolig og blive medejer. Derefter lejer man ejendommen ud og får løbende udbytte fra huslejeindtægter og mulighed for et afkast på investeringen. For Brickshare har en kapitalindsprøjtning og flere hundrede småinvestorer, indtil videre, resulteret i køb af 10 boligprojekter – og visionen er at lancere et nyt investeringsprojekt om måneden.

Også hos RentSafe er forrentningsidéen født af et behov, der kunne imødekommes teknologisk. Holdet bag RentSafe var trætte af upålidelige og dyre boligportaler og stiftede derfor portalen rentsafe.dk, hvor udlejere og boligsøgende matches via en intelligent søgefunktion. Ifølge hjemmesiden opretter den boligsøgende en profil med relevant information, verificeres og tildeles en ”lejer score” af RentSafe og matches derefter med boliger, hvor udlejers krav passer til de ønsker, man har skrevet på sin profil. Ved hjælp af en match score på hver enkelt bolig, kan man se, hvor godt man matcher drømmeboligen. Jo bedre match, jo højere match score får man, og den ønskede bolig kan ansøges med et enkelt klik. På den måde fungerer sitet som en blanding af Trustpilot og LinkedIn for boliglejere og -udlejere.

Både Brickshare og RentSafe er eksempler på nye forretningsmodeller på boligmarkedet, der træder ind på boligmæglerens domæne og på den måde kan udgøre en trussel herfor. Men samtidig er de to virksomheder også med til at udvide markedet ved at give flere aktører mulighed for at komme på banen. Med tiden kan de to startups, og andre, eventuelt udvikle sig til også at omfatte dele af erhvervsejendomsmarkedet og derved blive en konkurrent i den del af branchen. Derfor er det vigtigt at udnytte de muligheder, som PropTech giver ved at inkorporere nye teknologiske løsninger, der giver merværdi for kunderne – ellers kan en spildt mulighed, ende med at blive til en udfordring og trussel.

Newsec har fokus på PropTech – og på at skabe det indefra

Hos ejeren af Newsec-koncernen, kapitalfonden Stronghold Invest, er man meget opmærksomme på PropTech. Daniel Kraft, der er head of PropTech i Stronghold Invest, fokuserer på at udnytte og løfte koncernens digitale aktiver samtidig med, at teamet er på udkig efter forstyrrende, skalerbare og innovative forretningsmodeller og virksomheder, der kan skabe unik værdi for koncernens kunder og virksomheder.

”Vi kigger efter både trusler og muligheder i markedet og vurderer løbende, hvorvidt vi bør udvikle vores egne systemer og teknologiske løsninger eller indgå i partnerskaber med de mest lovende PropTech startups,” siger Daniel Kraft, Head of PropTech i Stronghold Invest.

 

Advisory

Kontakt

Brian Tretow-Loof Seniorpartner, direktør, Head of Capital Markets +45 40 20 78 70