Detailbranchen styrer mod flere oplevelser

30. august 2018, Newsec Advisory A/S

Voksende turisme, økonomisk højkonjunktur og stigende privatforbrug bidrager til vækst blandt butikker, restauranter og caféer, hvor der, især i København, er stor aktivitet.

Markedet for detailejendomme spænder bredt fra små butikker til store highstreet modeforretninger og shoppingcentre, fra små lokale madboder til gourmetrestauranter og store food chains. Restaurationsbranchens samlede salg i Danmark er i løbende priser steget med 54% fra 27,8 mia. kr. i 2009 til 42,7 mia. kr. i 2017. Stigningen skyldes især udviklingen i Region Hovedstaden, hvor salget er vokset med 73% siden 2009, mens det i de fire andre regioner er vokset mellem 30% og 47%. Eksporten af danske mærker inden for tøj, sko og smykker er steget med 11% fra 2016 til 2017.

Danskeres og turisters lyst til at gå ud og spise kan i den grad mærkes i restaurationsbranchen. Det giver blandt andet også plads til fornyelse og eksperimentelle bespisningssteder i de store byer. Torvehallerne, Copenhagen Food Court og alternative shopping-oplevelser udfordrer traditionelle restauranter og supermarkeder.

I kølvandet på nyopstartede forretninger, caféer og restaurationer følger også et højere antal konkurser. Danmarks Statistik melder om et stigende antal konkurser i restaurationsbranchen. Siden 2009 er antallet af konkurser på landsplan vokset fra 250 til 409. Stigningen er især sket siden 2015 og i Region Hovedstaden. Derudover er der en stor andel af klassiske butikker blandt detailforretninger, der er truet. Ifølge Deloitte kæmper en tredjedel af forretninger inden for modebranchen med underskud som konsekvens af online butikker og e-handel.

Mange ejendomsinvestorer, udviklere og udlejere forener sig derfor med professionelle bureauer og rådgivere for at få de rette lejere til de erhvervslokaler inden for detailsegmentet, der tilbyder varer og madoplevelser til områdets målgruppe.

Stor efterspørgsel på detailejendomme i København og omegn

Tomgangen i København by er steget til 4,4%, hvilket dog stadig er lavt sammenlignet med tomgangen på landsplan, der er på 5,9%. I Københavns omegn er tomgangen helt nede på 3,3%, som er endnu lavere end både København by og landsgennemsnittet, hvilket signalerer et godt marked i og omkring København.

For primære strøgejendomme, hvor beliggenheden er særdeles attraktiv, er forrentningskravet 3,5%, endda i få tilfælde lavere, mens det i de sekundære områder er i niveauet 5,5 - 6,0%. Lejeniveauet for de mest attraktive detail-kvadratmeter i Københavns centrum er på 18.000 - 22.500 kr. pr. kvadratmeter. Sekundære beliggenheder ligger på omkring 10.000 kr. pr. kvadratmeter.

Tomgangen falder fortsat i Jylland

I de populære regioner i Jylland er tomgangen ligeledes lav. Tomgangen i Østjylland ligger i et stabilt niveau omkring 5,4 - 5,9%, og vores forventninger til udviklingen i 2018 er lidt faldende tomgang.

Centralt i Aarhus ses der også eksempler på transaktioner med forrentningskrav helt nede på 4,0%. Markedslejen for de primære ejendomme i regionen ligger på 6.000 - 7.500 kr. pr. kvadratmeter. For sekundære beliggenheder er forrentningskravet mellem 5,3 - 5,75%, og lejen mellem 3.000 - 6.000 kr. pr. kvadratmeter.

I Trekantområdet ligger afkast og markedsleje for de bedste placeringer på 4,8%, en middel placering på 7,0% og en placering under middel på over 8,0%. Gennem de senere år har der ikke været de store ændringer i toplejeniveauerne, som stadig ligger i niveauet 3.000 kr. pr. kvadratmeter, mens middelniveauet ligger på 1.600 kr. pr. kvadratmeter, og under middel ligger på 800 kr. pr. kvadratmeter.

Kontakt

Brian Tretow-Loof Direktør, Seniorpartner, HD, MDE, MRICS +45 40 20 78 70