31. oktober 2019

Transaktionsvolumen for tredje kvartal lander på et forventeligt niveau på 9-10 mia. kr. Dermed er den samlede transaktionsvolumen for årets første 9 måneder på 33-34 mia. kr. De store transaktioner bæres fortsat frem af handler med boligudlejningsejendomme, og det er forventningen, at der bliver handlet for 22-25 mia. kr. i fjerde kvartal, så den samlede transaktionsvolumen for 2019 vil lande på 55-60 mia. kr.

”Transaktionsvolumen blev tilført mellem 9 og 10 mia. kr. i tredje kvartal, og dermed holdt markedet lige skruen i vandet, når vi ser på aktivitetsniveauet. Tredje kvartal er traditionelt set en stille periode, men uden salget af Copenhagen Towers havde transaktionsvolumen været reduceret betragteligt. Vi mærker en efterspørgsel og stigende interesse i markedet og regner fortsat med en stærk slutspurt i årets sidste kvartal,” siger Morten Jensen, der er administrerende direktør i Newsec Advisory.

Ifølge Newsec Advisory ses efterspørgslen blandt andet på handlen med kontorejendomme. Kontorer udgjorde over en tredjedel af handlerne i tredje kvartal og kom altså op på niveau med boligudlejningsejendomme. Set over hele året udgør boligudlejningsejendomme dog stadig den største andel af handlede ejendomme til trods for en betydelig reduktion i forhold til forrige år.

Forventer et stærkt fjerde kvartal

Newsec Advisory estimerede efter første halvår af 2019, at den samlede transaktionsvolumen for 2019 vil lande på 55-60 mia. kr. Det betyder, at der skal handles for omkring 22-25 mia. kr. i fjerde kvartal, hvilket ifølge Morten Jensen fortsat kommer til at holde stik.

”Historisk set er fjerde kvartal ofte det travleste kvartal, hvor der handles mange investeringsejendomme. I det nuværende marked underbygges det blandt andet af et stadig faldende renteniveau. Vi har generelt en forskel mellem en 10-årig dansk statsobligation og forrentningskravet på investeringsejendomme, som ikke har været så stort i mange år,” siger Morten Jensen og fortsætter:

”Vi er i en unik situation, hvor vi i øjeblikket ser, at der allokeres store mængder af kapital til ejendomsmarkedet. Især de udenlandske investorer rører på sig nu, som med fornyet appetit særligt ser efter kontorejendomme centralt i København. Udfordringen er i øjeblikket at finde de rette aktiver til de mange interesserede investorer.”

Flere store transaktioner i fjerde kvartal

Der er allerede i starten af årets fjerde kvartal set flere større transaktioner, herunder amerikanske Invesco Real Estates opkøb af 191 lejligheder på Grønttorvet i Valby af projektudviklerkoncernen FB Gruppen til 520 mio. kr. samt NREP’s nylige erhvervelse af Titangade 9-13 til over 300 mio. kr. Dertil har vi allerede set en del handler over 100 mio. kr., og samtidig forventes der at ske et par milliardhandler i løbet af de næste par måneder.

Newsec Advisory vurderer, at volumen for fjerde kvartal vil være i niveauet 20-25 mia. kr., og dermed vil årets volumen stadig lande i niveauet 55-60 mia. kr. I 2018 blev det samlede tal for året 74 mia.

Morten Jensen Seniorpartner, adm. direktør, Head of Advisory Denmark +45 51 68 78 88