Hovedstaden inviterer industrien indenfor igen

Hovedstaden inviterer industrien indenfor igen

Regeringens og Hvidovre Kommunes nylige plan om at give plads til industrien i hovedstadsområdet, med ni kunstige øer ud for Avedøre Holme, er som sendt fra himlen til et marked, der skriger på københavnske industri- og logistikgrunde.

Som udbuddet af industriejendomme og -grunde er lige nu i Københavnsområdet er det en større udfordring for mange virksomheder, som ønsker at etablere sig tæt på hovedstaden.

En af årsagerne til det begrænsede udbud er, at nybyggeriet ikke har kunnet følge med det økonomiske opsving i erhvervslivet. En anden vigtig forklaring er, at der bliver færre erhvervsområder, og det er et generelt fænomen i landets største byer, fordi kommunerne omlægger traditionelle erhvervsområder til boligområder i de nye lokalplaner. Bevæggrundene hertil er blandt andet en minimering af den tunge trafik og at sikre kommunen et højere skatteprovenu via flere indbyggere.

Derfor giver vi en stor tommel op til de kommende ni holme, som allerede er døbt Holmene. De vil tilsammen fylde tre millioner kvadratmeter, hvilket svarer til 420 fodboldbaner og dermed fordoble det nuværende Avedøre Holme i areal. Her, ti kilometer fra hhv. Københavns centrum og lufthavnen, kan op mod 380 virksomheder få deres gang og tilsammen skabe 12.000 arbejdspladser, når området ifølge planen er færdigudviklet i 2040. Ifølge en analyse vil virksomhederne kunne bidrage med op til 54 milliarder kroner i forbedret BNP-effekt

Hovedstaden har vokseværk

Det storstilede udviklingsprojekt er først og fremmest tiltænkt at skabe rum for flere industriarbejdspladser, men fra politisk side er det også et tiltag, der skal hjælpe hovedstaden med at vokse og indgår således i regeringens hovedstadsudspil – ligesom ø-projektet Lynetteholmen, der skal give plads til 35.000 nye københavnere. Ifølge erhvervsminister, Rasmus Jarlov, er det vigtigt, at der ikke kun skabes plads til boliger og kontorer, men også til traditionelle industriarbejdspladser. 

Der har i kølvandet på udspillet om Holmene været en del kritiske røster omkring favorisering af hovedstaden frem for andre dele af landet. Og til det svarer ministeren til DR:

”Der er brug for plads til industrivirksomheder i København, der servicerer københavnerne, og det betyder ikke, at man i andre dele af landet kommer til at få færre arbejdspladser. Det betyder, at København kommer til at vokse, og det er enormt vigtigt for Danmarks økonomi,” siger ministeren.

Nordeuropas green tech Silicon Valley

Der er store forventninger til projektet, som direktøren for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, tror på kan udvikle sig til et slags europæisk Silicon Valley og dermed stå stærkt i konkurrencen med Amsterdam, London og Stockholm, fordi grønne tech-virksomheder kan placeres midt i hovedstaden.

Ifølge regeringen ønsker man også med Holmene at skabe et af Nordeuropas førende erhvervsområder for videnstung, grøn og innovativ produktion. Det er samtidig tanken, at virksomhederne skal inddeles i klynger for at skabe de bedste muligheder for vidensdeling og synergieffekter. En af øerne har som eksempel fået navnet Green Tech Island, der skal transformere affald og spildevand til energi.

Grønt skal det være

Men det er ikke kun virksomhederne, man ønsker at se grønne – omgivelserne skal også være det, ligesom Avedøre Holme var før inddæmningen begyndte i 1960’erne. Dengang var området fyldt med små øer og vildt voksende natur, og med de kommende ni holme ønsker man at bidrage med nyt liv:

”Med Holmene vil vi skabe nyt liv. Både for erhvervslivet, for dyre- og plantelivet og for udelivet. Holmene bliver både en perle, hvor borgerne kan nyde og udforske naturen, og det bliver hovedstadens grønne vækstmotor og internationale vartegn, udtaler Hvidovre Kommunes borgmester, Helle Adelborg.

Næsten en fjerdedel af de nye holme vil blive helliget naturen med 700.000 kvadratmeter. Dermed bliver der god plads til rekreative naturoplevelser i form af løberuter, supercykelstier, kajak, svømning, undervandsjagt, et udkigstårn, naturformidling til skoleelever, havhaver og strand - ikke mindre end 17 kilometer ny kystlinje forærer de nye holme til området.

Køb de første grunde i 2028

Første spadestik er planlagt til 2022, hvor jordopfyldningen af Holmene påbegyndes, og selvom hele udviklingen af området først er færdig om godt og vel 20 år, vil de første grunde blive udbudt til salg allerede i 2028.

Avedøre Holme hjælper industrien igen

Efter 2. verdenskrig var der også mangel på industrigrunde i København, hvorfor Avedøre Holme oprindeligt blev inddæmmet og udbygget til industriområde. Og ligesom i dag, hvor vi ser den samme mangel i hovedstadsområdet, er det Avedøre Holme, der skal opdyrkes til at fordre det sultne marked.

Newsec Advisorys grundbank

Er du på udkig efter velegnede byggegrunde til industri- eller logistikformål, kan du kontakte Brian Tretow-Loof på tlf. 33 14 50 70 eller mail brian.loof@newsec.dk og høre nærmere om, hvilke grunde vi har til salg i vores grundbank.

Kontakt

Brian Tretow-Loof Direktør, seniorpartner, HD, MDE, MRICS +45 40 20 78 70